lørdag 30. mai 2015

Kriterier for anskaffelse av orgler

Asker kirkelige fellesråd har behandlet sak om kriterier for anskaffelse av nye orgler i Vardåsen og Heggedal kirker. Det ble fremlagt to alternative finansieringsmodeller hvor den ene innebærer at man søker kommunen om tilleggsbevilgninger til deler av kostnadene, mens den andre innebærer at man finansierer orglene med allerede bevilgede midler og søker i stedet kommunen om tilleggsbevilgninger til andre investeringer som man da ikke har kostnadsdekning for.

Jeg stemte for alternativ 1 (tilleggsbevilgninger fra kommunen), men dette fikk bare to stemmer og falt. Jeg fremmet samtidig følgende forslag om tillegg til tekstdelen: Anskaffelsen av orgler i Vardåsen og Heggedal kirker må ikke medføre at andre viktige og nødvendige investeringer i Asker-kirkene ikke kan gjennomføres innenfor de årlige kommunale bevilgningene på 3 millioner. Forslaget fikk bare min stemme, og falt.

Fra politisk hold har det kommet signaler om at noen er skeptiske til å bevilge mer til orgler. Det er sannsynligvis større vilje til å bevilge ekstra midler til andre prosjekter som kjelleren i Vardåsen og investeringer i kirkegårdsdriften. Kanskje er det derfor strategisk lurt å satse på alternativ 2 for å få igjennom flest mulige ønskede prosjekter. Min bekymring er imidlertid at så stor satsing på orgler kan medføre at andre prosjekter ikke kan realiseres eller må utsettes i tid. Vi ser allerede at prioriterte prosjekter i Asker menighet har falt ut.

I ettertid ser jeg også at menighetenes egenandel til orglene etter mitt syn er satt noe lavt. Vardåsen menighet skal bidra med kr 900 000 og Heggedal menighet med kr 600 000. Til sammenligning skaffet vi i Asker menighet selv 1,1 mill til bandrommet på Askertun, mens fellesrådet og kommunen dengang bidro med kr 200 000 hver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar